0

Strike (1925)

Hög tid för högsta möjliga kvalitet med en stumfilm som heter Strike av Sergie Eisenstien. Och vem är denna herren? Jo, i korta drag så skapade han film och foto-tekniker som används ännu idag. Den klassiska trapp-scenen i Battleship Potemkin används ännu i utbildnings-syfte för sin dramatiska redigering och brutalitet. Något som inspirerade bland annat De Omutbara. Men idag ser vi hans FÖRSTA långfilm.
 
 
Fabrik-samhället i ryssland har inte mycket att erbjuda de lågt lönade arbetarna. Så dom planerar en strejk, vilket de tjocka fabrikörerna inte uppskattar. Strejken går helt utanför arbetarnas kontroll och leder till tomult på gator och torg.
 
 
Det känns annorlunda att se en film utan en ledande huvudroll. Istället får vi nästan en historielektion och det sköts utmärkt. Med kamera-rörelse ovanför fabriker och snabba klipp till skuggor, närbilder på ögon osv. Allt är verkligen ett surrealistiskt foto som nästan påminner om David Lynch. Särskilt när vi introduceras till agenterna, som har namn som djur pågrundav deras utseende. Det klipps mellan djur och agenterna för att vi ska se likheter.
 
 
Det är något magiskt att se en film som är 95 år gammal och ett historiskt dokument för vår samtid inom filmskapande. Den scenen som sätter sig mest i hjärnan är när en man hänger sig i fabriken och man ser hur benen dinglar. Obehag deluxe! Dessutom får vi se hur gator och torg sätts i katastrof under strejken, klippt vid sidan om djurslakten av en ko.
 
4 av 5 guldkameror
 
Robin