0

Max von Sydow 1929-2020

En av våra svenska legendarer har gått bort i tiden. Max von Sydow blev 90 år gammal och levde ett explosivt liv inom olika genrer vilket sätter honom i samma höjd som Christopher Lee. På det sättet att båda var oerhört engagerade i att prova nya saker.
 
För mig har han alltid varit många roller. Den mest färgstarka är Emperor Ming, fiende till Flash Gordon från samma film från 80-talet. Henry Farber, den uppfinnesrika flyktingen i Until The End of The World, fortfarande en av mina favoritfilmer. Han hade en liten roll som Kynes i Dune, regisserad av David Lynch, samt så var han skurken Blofeld i en innoficiell Bond-film som heter Never Say Never Again. Nu saknas bara att han inte var med i en film med Arnold Schwarzenegger. Men se där ja! Conan - Barbaren i rollen som King Osric!
 
 
På äldre dagar medverkade han i Minority Report, baserad på en sci-fi bok av Philip K. Dick och fick spela mot Tom Cruise. I Judge Dredd från 90-talet blev han utkastad ur samhället och tidigare året innan var han en mystisk butiksägare och stal showen i Köplust.
 
 
Hans mest moderna stora roll var i Force Awakens som San Tekka och han repriserade rollen i Lego Star Wars tv-spelet. Detta var dock inte enda gången hans röst var av stor vikt, då han tidigare varit rösten till Vigo i Ghostbuster 2. En av hans sista större roller var i den omtalade Extremely Loud and Incredibly Close. Han var även röst-skådespelare i Skyrim. 2010 medverkade han även i Shutter Island och fick chansen att jobba med filmjätten Martin Scorsese. Samt så spelade han en roll i jätte-succén Game of Thrones.
 
 
En film jag fortfarande aldrig sett som han medverkat i är The Excorsist. Men på svensk marknad dominerade han i Utvandrarna som Karl-Oskar, följde upp rollen i Nybyggarna och medverkade som Jesus i Mannen från Nasaret. 1957 slog han igenom på riktigt som Antonios Block i Ingmar Bergmans Det Sjunde Inseglet. Den första av flera prestationer som började hans karriär.
 
 
Det finns 163 roller på IMDB där han medverkade. Och det är en fin samling av olika titlar och smaker för alla.
 
Tack för din tid på Jorden, Max Von Sydow.
 
Robin