0

Star Wars Rey vs Reboot Lara Croft

En sak som jag spenderat onödigt mycket tid är hur man kan skapa karaktärer på olika sätt. Och hur karaktärer talar till mig personligen. Om vi kollar på Rey från Star Wars så får vi en närmast odödlig och cool kvinna som kämpar mot omöjliga hot och är bra på allting.
Däremot kan vi även kolla på den nya Lara Croft från den senaste spel-serien och se en kvinna som lär sig, skadar sig konstant och tvingas bemöta olika ångestfyllda och emotionella erfarenheter.
 
 
Lara Croft är en relativt ung tjej i första Tomb Raider rebooten. Hon är ensam på en öde ö. Alla hennes vänner är i fara och hon tvingas slåss mot armeér av badguys och lära sig överleva. I den senaste av trilogin, Shadow of the Tomb Raider, så tvingas Lara inse att hennes beslut kan sätta hela världen i fara. En katastrof som hon känner en massiv press över och försöker förhindra. Hon har svårt att jobba tillsammans med hennes vänn Jonah. Anledningen till detta är att Lara har i princip varit van att vara ensam hela sitt liv. Så att jobba med en annan person blir svårt. Särskilt svårt att fråga om hjälp. Detta är något många kan relatera till och ett problem som jag själv exempelvis har. Så här kan man skapa en karaktär på ett bra sätt. En tredemisionell karaktär som utvecklas och lär sig under resans gång.
 
 
Andra sidan av spektrumet. Rey från Star Wars hade en möjlighet att utvecklas i första filmen. Från att inte veta vem hon är till att hamna in i ett bananskal i ett episkt rymdäventyr. Men samtidigt är hon väldigt stridskunnig. Hon har en hel drös med känslor, vilket gör att skådespelaren gör ett jädra bra jobb. Men samtidigt...så utvecklas inget. Rey är fortfarande en cool karaktär som vet hur hon slåss. Och kan allting. Inga personliga problem. Inga attityd-problem som Han Solo. Inga dilemman som Luke Skywalker. Hon kan allt, är bra på allt och...that's it! Det blir säkert kul för stunden, men i mina ögon inget minnesvärt.
 
När man ska skapa en huvudroll i en franchise så måste man veta att rollen man skapar följer med i i hela serien. Man måste veta att Indiana Jones kan göra misstag. Att 007 aldrig kan leva ett normalt familjeliv. Att John Wick är fåordig och inte är så bra på att behålla husdjur.
Det finns oskriva regler att följa. Och följer man inte dessa blir det fel. Tomb Raider gjorde om en riktigt bra spelserie till något annat. Lånade bra element från Uncharted, men skapade karaktärs-draman. Nya Star Wars...är i mina ögon...bara samma sak som innan. Fast sämre. Och mycket av det hänger på karaktärerna.
 
Det var mina tankar från FilmFett. Godnatt och...keep watching the skies!!!!
 
Robin