0

Altered States

Nu är det ingen jävla Ica Basic som gäller. Ingen jävla Netflix (fast Altered States fanns tillgänglig där ett tag). Nä, nu är det en fin restuarant vi skall besöka. Där hamburgaren alltid blir sönderbränd och pepprad som fan med feferoni.
 
 
Dr Jessup testade ett experiment i en vattentank någon gång under 60-talet. Tydligen var han i vattentanken i flera timmar, men det kändes bara som några minuter. När han kommer ut ur vatten-tanken påstår han att hans visioner som framkallades i experimentet gav honom tunga insikter. Hans beroende om sinnets ursprung och vattentankens möjlighet leder till många experiment...med målet att hitta sinnets urpsrung! Resultatet skulle komma att bli väldigt unikt!
 
 
Detta är skådespelaren William Hurts första huvudroll. Och satan vilken prestation! Han håller inte tillbaka för fem öre utan briljerar som en rally-förare på en golfbana. Han glider fram och tillbaka med stil och energi som nästan påminner om Herbert West ur Re-animator, fast mer ur verkligt perspektiv. Bakom kameran står Ken Russel, som bland annat klåpade fram Tommy.
 
 
Altered States innebär inte bara skumma och vackra surrealistiska drömmar under Dr Jessups experiment. Utan även en fysisk förvandling som för tankarna till The Fly med Jeff Goldblum.
The Fly gjordes ju som bekant av David Cronnenberg och enligt Brad Pilgrim som gästat bloggen här, så brukade Cronnenberg göra liknande referenser till Ken Russell.
Under en del i filmen blir Jessup på riktigt, en annan typ av varelse och det hela är magiskt välgjort.
 
Altered States är en galet speciell, men härlig liten pärla som sticker ut som råris i en affär för kannibaler. Fin skit!
 
3 av 5 guldkameror
 
Robin