0

Mindhunter s1

Dags för tv-thriller-dramat Mindhunter! En serie som jag högg tänderna i under en månads tid. Och fyfan vad vass den är!

 

Det är 70-talet. Holden Ford är en ung FBI-agent som började undersöka idéer och koncept om det stigande kriminella händelser som seriemördare gjorde under denna perioden. Son of Sam, Charles Manson. Brutala gubbar med brutala dåd. Han träffar mycket motstånd hos folk som ifrågasätter varför man ska ”veta hur en skurk tänker” istället för att bara haffa dom. Men så träffar han Bill Tench, som vill utreda samma sak. Och dom ger sig in i de mörkaste sinnen hos de mörkaste mördarna.

Mindhunter är som svart vatten. Först kliver man ut på strankanten, doppar sina tår och går djupare och djupare ner. Och tillslut är man där i det mörka vattnet och seriens mörka och mest intressanta delar visar sig. Det blir en upplevelse av hur långt människan kan gå. Och vi är tvugna att medverka i detta hypnotiska tillstånd.

 

Filmgruppen 100 Filmer har pratat en del om serien på facebook och därför blev detta intressant för mig. Säsong 1 är sjukt välgjord och har strålande prestationer. Edmund Kemper, suveränt spelad av Cameron Britton, slår hårt på de rätta tonerna mellan psykiskt sjuk och vältalig och charmig. Och han stjäl showen i sina 4 avsnitt där han presterar en galet bra karaktär.

4 av 5 guldkameror