0

The Brood

Detta är en recension av en film som jag tidigare täckt på FilmFett, men som tydligen försvunnit. Det är bara bra, då ett återbesök kändes skönt! Vi ska nämligen resa till Kanada och dess body-horror kung David Cronenberg.
 
 
Dr Raglan är en psyko-terapeut på Summerfree, ett fridfullt ställe som genomför annorlunda experiment på patienter. Frank är orolig över sin fru, Reglans nya patient, som Frank aldrig får tillåtelse att träffa. Vad håller Dr Reglan på med egentligen? Hans tankar blir värre när deras genomsamma dotter, Candince, får hemska märken över kroppen. Och detta är efter att Candince fick träffa mamma Nola på Summerfree. Men det är inte allt! Nolas mor attackeras av kortväxta barn och dödas i ett våldsamt attentat. Vad döljer Summerfree? Har Dr Raglan någon koll på läget? Vad innebär psykoplasmic, som Summerfree sysslar med?
 
 
Dr Raglan är en sjukt bra karaktär, suveränt spelad av Oliver Reed som sopar mattan med alla karaktärer som Cronenberg skapat. Skulle man placera han och Derryl Revok i en och samma film vore det magiskt. Nola och hennes sessioner med Raglan är riktigt givande och som en teater av känslor och rubbningar. 
 
 
Filmen överraskar hela vägen till finalen och det är en film som visar att 70-talet vågade en jädra massa. Magiskt bra rysare och en av Cronenbergs bästa, tillsammans med Scanners och Videodrome.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin