0

La Grande Bouffe

Så här efter jul och så här tätt inpå nyår är det många fester och alkohol och såklart mat. Så varför inte avsluta 2013 med en liten fest här på filmett? And this party will be the death of you.

 snälla säg inte att dessa kadaver är äkta?

4 vänner som levt loppan hela livet står alla inför livsförändrande situationer Ugo har äktenskaps problem och vill ta livet av sig själv, Phillipe bor med sin gamla barnflicka som lurar i han att tjejer är horor och kommer göra honom ledsen(Precis som i Psycho), Marcello har gått och blivit impotent och så har vi Michel som helt enkelt bara är trött på livet. De bestämmer sig för att begå en självmordspakt som går ut på att svulla i sig mat tills de dör. Nej seriöst de ska äta ihjäl sig.  De möts  i Phillipes stora villa och börjar vräka i sig direkt och ringer in 3 horor. Efter en natt full av fest avbryts de dock av fröken Andreá och hennes skolklass för att se den stora trädgården. Hon blir förtjust i Phillipe så hon återvänder sedan själv på kvällen och bestämmer sig för att stanna och typ 5 min senare friar Phillipe till henne men hon är mer gästvänlig och låter de andra ta del av hennes underliv. Men efter Michel förstört husets avlopps system efter ha tagit världens största skit flyr hororna flyr det översvämmade huset. Men våra 4 syndabockar struntar i det och fortsätter sitt uppdrag att ta död på sig själva. Vem är förste man att förlora livet? Hur mycket mat kommer kunde ha gett barnen i afrika? Vem kommer stoppat i sig sin potatis?

så mycket mat, så lite tid

Le Grande Bouffe är en seg film ja, där det enda som verkligen sker är matlagning, middag, gök och festande. Varje karaktär har en anledning till varför de gått med på denna bisarra idé och alla män är spelade av giganter inom Europeisk film så givetvis är de alla excellenta.  Det finns dock en sak i filmen som VERKLIGEN sänker statusen. Under hela filmen får man en underhållande, syndig och seriös stämning tills Michel får magknip och fis-ljudeffekterna börjar strömma in. Ja han har svullat i dagar men fis-effekterna låter som att komma direkt från Family Guy och dödar stämningen och gör(SPOILER DUH) hans känslosamma död till en clownakt. Det positiva tar lätt ut det negativa och det är en mycket bra film på dramatisk nivå. Det sker inga explosioner utan allt som händer är att man äter och lär känna karaktärerna. Även Andrea som agerar husmor åt de döende svullona är underhållande som en fd. fröken som hoppar in i leken. La Grande Bouffé får 5/5 guldkameror, finns det ett sätt jag skulle vilja dö på är det detta sett, proppa mig full på mat och horor tills den sekund hjärtat slutar slå. Ett perfekt slut och en underhållande karaktärs utveckling ger en film som kortsagt är sötsur.

 Markus