0

Sleepwalker (2000)

Svensk rysare brukar ju inte vara genomslaget direkt. MEN det finns ibland undantag. Kolla bara på Besökarna och Evil Ed.
 
 
Ulrik Hanson är en hårt arbetande man som är lite stressad. Därför tar han sömntabletter. En morgon vaknar han och upptäcker att sängen är full med blod och hans fru och två barn är försvunna. VAD kan ha hänt honom? Ulrik inser snart att hans sömngångar-problem kan vara nyckeln till allt. Därför tejpar han en kamera på sitt huvud och startar igång den för att se om hans problem kan vara orsaken till mysteriet.
 
 
Sleepwalkers första halvtimme är jävligt spännande. Man sitter på helspänn och känner den isande känslan av oro som påminner om den ångestframkallande David Lynch-filmen Lost Highway. Sedan blir den tyvärr flummig. Ulrik somnar hela tiden och saker blir bara värre och värre för honom. Tillslut känns hela filmen som en enda dröm typ. Det kan fungera i vissa filmer, men här tycker jag inte det hjälper tittaren direkt.
 
 
 
Den sista kvarten är däremot ett bra sätt att knyta ihop säcken på. Den avrundar filmen fint.
Synd på de tråkiga delarna, då filmen ändå förtjänar mer uppmärksamhet. Sedan har vi Tuva Novotny som alltid är mysig att kolla på. Även om hon alltid bär stickad mössa i filmen.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin