0

Heat

Det är en helt vanlig dag i L.A när ett brutalt rån begås mot en värdetransport mitt i smeten. Brutaliteten i dådet och hur vältajmat allt är pekar på att rånet gjordes av Neil McCauley (DeNiro), ett geni inom beväpnade rån. Polisens styrka leds av Vincent Hanna (Al Pacino). Deras enda ledtråd verkar vara den man som saboterade så att rånet ledde till ren avrättning. En slusk som uppenbart inte vet hur man sköter något på ett snyggt sätt. Detta är startskottet på en giftig och intensiv polisjakt.
 
Vissa delar påminner om Christopher Nolan och i synnerlighet Dark Knight
 
Heat är galet välproducerad och Micheal Mann gör det han gör bäst. Han satsar på karaktärernas psykologi och deras personlighetskemi mer än själva våldet. Visst är filmen våldsam och skottlossningen på öppen gata är inte bara historisk. Den är galet intensiv i sin realistiska syn.
 
 
Det finns ett ägg av guld i filmen. Av en gås som också är gjord av guld..eller nått sånt. Det är när Pacino och DeNiro får dela scen i ett café. "You do what you do...I do what I gotta do". Så enkelt och ändå så galet bra. Påminner om "It is what it is" som var ett självklart välplacerat hot i filmen The Irishman.
 
 
Fan, Heat är ju nästan anledningen till att vi hypade Irishman så länge. Och av goda anledningar.
Intensiviteten i Heat är enkel och välgjord och slutet är fantastiskt och respekterande. Trots alla hyllningar så är filmen lite väl lång i min mening. Och lite för långsam. Däremot en otrolig upplevelse med skådisar av typgraden A!
 
3,5/5 guldkameror
 
Robin