0

Årtiondets bästa filmer (nummer 2)

Det är inte lätt att ranka årtiondets bästa filmer, skall ni veta, men ibland måste man gå dit hjärtat leder. Och idag leder hjärtat till Frankrike.
 
 
En limousine driver genom franska gator och torg. Dess passagerare är Oscar, en "skådis" som antar olika skepnader och identiteter för att "spela" olika personer och utsätta sig för olika situationer. Det hela blir kortare berättelser om död, sex, våld och faderskap. Det är som historier handplockade ur olika dagböcker. Små historier som egentligen inte har sammanhang eller logik. Men tillsammans bygger det en upplevelse.
 
Regissören är uppenbart en udda figur själv och han har, tillsammans med filmens resterande skapare, gjort en komisk, tragisk film. Ena stunden har vi en grönklädd galning som äter blommor. Andra har vi ett tragiskt musiknummer om att förlora saker man håller kärt. Och den bästa scenen bifogar jag i detta inlägget.
 
 
Motivering: Holy Motors är en konstnärlig, komisk och finurlig film som spelar på alla strängar och bryter många logiska regler på bästa möjliga sätt.
 
Robin