0

Early Man

En metorid slår ner i uråldriga jorden och en stam av grottmänniskor flyttar in i kratern som är det enda stället med vegetation på flera mils avstånd. En av gruppen, Dug, en ung man vill jaga mammutar men i denna stam jagar man kanin! precis som deras förfädrar gjorde enligt grottmålningar som egentligen visar hur deras förfädrar upptäckte fotbollen. Efter en lyckad jakt är det fest men denne avbryts av att en mammut i järnrustning slår till och stammen tvingas fly sitt hem och in i Badlands. Personen på mammuten skuttar ner och hittar bitar av metoriten som slog ner för länge sen och beordrar att marken ska bli en gruva. Detta är Lord Nooth, en girig jävel som sytyr över det mest skurkaktiga slott i hela Badlands och på väg hem råkar Lord Nooths trupper frakta in Dug som på något sätt hamnat i en av karavanens vagnar.
We'aven't invented crackers Gromit!

I staden finns det mer brons än det finns vatten och Dug passar inte alls in men via filmmagi så hamnar han mitt i en fotbollsmatch,  Han blir upptäckt och i ett försök att rädda sitt egna liv utmanar Dug i hans stams namn Lord Nooths fotbollslag  och vinnaren får behålla dalen som är för vissa, en inkomstkälla, för andra ett hem. Kommer stammen gå med på Dugs idé? Kommer de få tillbaka sin dal? kommer Dug överleva till att utvecklas till Wallace?
Dug är en Mary Sue, inget han gör är egoistiskt eller själviskt....visst de orden betyder i stort sätt samma sak men endå, för att vara 3d- dimisionell är han väldigt 2D....

For Fuck Sake SF, varför finns inte Blue-Rayen med Engelskt tal?? jag vill inte se dubbat! stort minus SF.. annars är filmen bra fast  va fan, vart någonstans i trailern och beskrivningen står det att detta var en jäkla fotbollsfilm?? Ingenstans och detta kom som en överaskning, visst det är inget illa utan kryddar till det hela men ingenstanns får vi veta i reklamen att det hela handlar om fotboll.  Så Early Man...levererar typ inte, skurken är svag, handlingen är medioker och hjälten är tråkig. Han ska vara charmig men de saknas något som gör Shaun, Wallace å till å med hönsen från flykten från hönsgården till bra karaktärer medans Dug är deras sämsta sedan råttan i Bortspolad. Animationen och rekvisitan är hardcore spot on dock  och det som alltid får mig att återvända till Aardman, ibland är storyn piss som i denna men filmen är endå sevärd och bör uppskattas som det konstverk det är oc Early Mans största brott är helt enkelt att den inte är lika bra som några av deras tidigare bättre filmer.  Såklart finns det en "tjejer kan inte spela boll" subplot som är jätteförutsägbar och onödig men du vet girl power och antar nog att jag hade gillat den bättre om jag faktiskt under fotbolls VM.....lite passande att filmen kom ut under ett fotbolls vm år.. Om du gillar fotboll lär du älska den, det är helt klart en bra sportfilm och får 2,5/5 Guldkameror.
 
Markus