0

The Sinking City

H.P Lovecraft har en stor position år 2019. Nu hittar man hans element i alternativa världar i Stranger Things, i tv-spel som Call of Cthulu. Och en av hans verk kommer få en ny film med Nic Cage som heter The Color From Outer Space. Idag kollar vi på ett spel som kombinerat de flesta Lovecraft-historier till en enda entitet. 
 
 
Charles Reed är en privatdetektiv som undersöker de mardrömmar som plågar majoriteten av USAs befolkning, inklusive han själv. Och han dras därför till fiskar-byn Oakmont. En översvämning av evigt regn har lagt delar av staden under vatten och märkliga ting från havets djup börjar ta över vissa delar av staden. Men Charles märker snart att byn har en udda politik, märkliga människor som ber till regnet och personligheter som sticker ut. 
 
 
Spelet kommer inte fungera för alla. Kontrollen är rätt klumpig och man styrs nästan som en tankbil. Det tar tid att ladda vapen och fly en strid är inte så lätt heller. Miljön gör underverk och sätter en känsla av obehag med förfallna byggnader, svamptäckta rötter och det slaffsiga ljudet när man springer på regntäckta gator och torg.
 
Men tyvärr fungerar inte animationerna i alla karaktärer. Nästan varje person du ser i staden rör sig kantigt, fastnar i en trappa eller har inget "syfte" än att bara finnas där och fylla ett tomrum. Så spelet fungerar inte för den som är tekniskt noggrann. Det du ser de första tio minutrarna är i princip det du visuellt kommer se i resten av spelet. En sak som jag själv tycker är största nackdelen är att man måste gå till en telefonkiosk för att "hoppa" mellan olika ställen i staden. Och detta händer i princip hela tiden. Funktionen blir tjatig efter ett tag.
 
 
Då går vi vidare till styrkorna. Döda valar, bläckfiskar, trasiga fordon och regndrypta kläder. Miljön är verkligen apokalyptisk och skrämmande bra i sina detaljer. Att spelet mestadels går ut på att undersöka ledtrådar, gå in i spöklika visioner och dra sammanfattningar via spel-menyn fungerar riktigt bra. Man känner sig som en äkta detektiv. Och måste täkna själv då spelet verkligen inte hjälper med ledtrådar. Det är bra att det inte är mycket monster involverade, för fightingen är mestadels värdelös. En annan sak man har involverad är en mätare som påverkar ens psykiska tillstånd. Och den kommer påfrestas en del under spelets gång.
 
 
I vissa segment måste man dyka under vattenytan i en gigantisk och klumpig dykardräkt. Är ni som mig så tycker ni havets botten är skrämmande med dess okända innehåll. Och tro mig...här finns jättebläckfiskar, tentakler och rostiga båtar på havets mörkaste botten.
 
Överlag är spelet jävulskt atmosfäriskt och det pumpar med en del mardrömmar för spelaren. Och jazz-noir musiken som används fungerar verkligen perfekt i dess sammanhang. Tycker ni att denna recension övertygar er om en bra upplevelse så skall ni givetvis ge spelet ett försök.
 
3,5 av 5 guldkameror.
 
Robin