0

The Car

1977 kom The Car ut på biograferna och 1983 gjorde John Carpenter filmen Christine. Båda har sina likheter i temat om "bilar som mördar". Men båda berättar sina historier på olika sätt. Christine fokuserar på karaktärer och The Car är mest en brutal pang-på-rödbetan film.
 
 
Ett par cyklar på en enskild väg mitt ute på alndet, men blir påkörda av en bil. Samma öde händer med Johnny Norris, en musikälskare som är filmens höjdpunkt i karaktär (tyvärr har han bara en scen). Poliserna i det lilla samhället blir förbryllade. Och sheriffen Wade får orders att hålla utsikt på gator och torg. Men bilen är tillsynes ostoppbar och går berserk.
 
 
Filmen är sjukt välgjord. Fotot påminner lite om första Mad Max där miljöer, närbilder och detaljer används klyftigt för att skapa en direkt atmosfär. Därför ser filmen sjukt bra ut på Blu-ray. Det är också en sjukt vild film. Christine är lite långsam ibland för dess fokus i karaktärer. Här håller man inte tillbaka på action. Och bilen är fan en slaktmaskin! Kör över folk hela tiden och i en nyckelscen hinner ingen reagera förrens bilen är framme och gör sin massaker.
 
 
Sjukt bra rysare med coola dödsscener och ett slut som påminner om Tremors.
Musiken är också väldigt lik The Shining, då den använder toner som tydligen är inspirerade av klassisk musik. I huvudrollerna har vi James Brolin som polis och Ronny Cox som hans deppiga kollega.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin