0

Pet Sematary


Sometimes, Halloween needs better, är det dock Pet Sematary? Möt familjen Creed, mamma, pappa med 2 barn som lever livets lyckliga dagar då pappa Louis får nytt jobb som doktor i staten Maine. Huset är prima, vägen är dock jävligt nära men ey, läget är fantastiskt och grannen Jud, en lokal bonde gubbe är Fred Gwayne och jävligt trevlig. Under en familje promenad visar Judd vad som ligger gömt i skogen, en djurkyrkogård tillägnad de djur som blivit överkörda på vägen som familjen Creed bor vid. Snart drar sig dock den goda doktorn till jobbet där hans första patient är en nyligen påkörd kille vid namn Victor Pascow som blivit påkörd till döds av en lastbil.
WHAZZAAAAAAAAPPP

Den natten börjar dock Louis se syner av Victor som precis dött och tillsammans går de till djurkyrkogården och vidare in i det mörka hjärtat av skogen där vi får veta att brevid djurkyrkogården finns det en indiankyrkogård och hade det varit boken hade allt berott på en Wendingo, men denna gång är det bara spirits. Snart tar sig Louis och Jud upp dit för att inspektera inaiankyrkogården för att begrava familjens nyligen påkörda katt, det är då Jud berättar att kyrkogården har en förbannelse över sig och att han själv begravit sin hund där och den kom tillbaka till liv och även historien om hur en man som förlorat sin son gav sin grabb liv än en gång. Kan Louis få nytta av vetenskapen om att förbannelsen påverkar även människor? Kommer vi få se Wendingon i nya eller den gamla versionen?  Var filmen tvungen att vara så jävla lång?
Hey remember Im a big fan of The Munsters?....guess if Im fanboying right now

Inte för att skryta förutom rätt mycket, Jag har faktiskt läst boken Pet Semetary (fast på svenska) under en tid då jag läste mycket Stephen King., så denna gång kan det faktiskt låta som om jag vet vad jag snackar om. Filmens styrkor, den är obehagllig, speciellt då mamman Rachels visioner om sin sjuka syster, Mother Fucking Fred Gwaynes berättelser om familjen Batermans grymma öde och framförallt.... stämningen, även de glada stunderna i filmen har en viss atmosfär som intygar att någonting inte står rätt till i området, vilket tar oss in på det dåliga med filmen....Massiva spoilers, i boken är allt detta förorsakat av en Wendingo en mytologisk varelse du kan ha stött på i spelet Before Dawn men här och i verkliga indian mytologier så är det en magisk varelse som lagt en förbannelse över Djurkyrkogården och även orsaken till att truckförare får en vana att köra snabbare på just familjen Creeds gata. I Novellen är det Wendingon som övertalar Judd att visa kyrkogården för Louis och även den som övertalar Louis att begrava Gage där men i filmen, ingen Wendingo, inte ett knyst om den och vad gäller Judds berättelser om Batesman familjen så hade det nog enligt mig funkat bättre om man inte fick se dem utan istället höra dem som de legender som de framställs som i böckerna, när man får se dem så framstår de som bara en grej som hände medans i berättande format så är det en legend, en stor händelse som ändrat folk och med Fred Gwayne som berättare blir storyn väldigt spooky. Filmen är dock en av de bättre Stephen King filmerna, mycket är utplanerat som att alla som kommer dö i filmen har någon form av gult på sig eller i sin närvaro, Djurkyrkogården r en kuslig plats och Wendingos onda krafter intygas till positiv effekt, men med tanke på hur coola effekter filmen har hade jag verkligen viljat se en skymt av den eller något åtminstone. Skådespelarna är bra och i skrivandets stund har jag inte sett den nya Pet Sematary och med tanke på att det äckligt dåliga skådisen Jason Clarke som spelar Louis lär det dröja innan jag gör och det enda som verkligne lockar till att se den är well vad annars än John Lithgow. Men innan dess, pet semetary från 1989 är en cool skräckis, läskig och ett passande val till Halloween om ni har King Maraton men som stand alone är dne lite för dyster för att se på Halloween kvällen, Halloween ska man spendera med chessy och gory fun och denna må vara gory, men cheesy fun? njaa, det är mer drama och seriöst men nästa film på Halloween listan? HO BOY där har vi cheesy fun. Pet Sematary får 3/5 Guldkameror.
 
Markus