0

Hairspray

 Så en tjej lägger sig i sängen och börjar fingerpulla med en flaska hårspray....woops, jag har tydligen "lånat" fel film från "hyrfilmskiosken" då den film jag först började titta på hette "Girl Masturbates with Hairspray" å inte simpelt "hairspray"....26 minuter senare startar den riktiga filmen på mitt komando och vi hamnar vart annars? Jo i Baltimore på 60-talet där alla snygga och populära ungdomar får vara med i en dansshow som var populär på den tiden medans de fula, färgade och i Tracys fall, tjocka får inte vara med och i samhället anses programmet vara en plåga då det förslavar de unga för "neger dunk" (det är ett citat så det är okay...hoppas jag) men en dag slår mirakel in, Tracy får vara med! inte hennes vän Penny dock. Men vi möter Amber, en bortskänd och poppulär flicka som styrs av hennes curlingförälder till mamma, en riktig valley  girl och mycket snart Tracys stora rival.
"It's not war on Cuba is it?...or more negro problems?"

Penny springer hem och visar Tracys överviktiga mamma och trötta pappa att Tracy är med i tv och dansar   och ersätter till och med Amber, detta går INTE Amber med på och planerar hämnd mot den tjocka Tracy som har kontakter i de svartas samhälle. Penny och Tracy ställer till med rubriker när under ett uppror ställer sig på de svartas sida och Penny går så långt som att falla för en mörkhyad man i en tid då rasismen är på top.Men kommer Tracy kunna stå ut med allt ansvar som kommer med storhet utan att ge upp hennes ideologier och förmåga att se att samhället brister för en minoritet istället för att tänka på att behålla sin egna fame?
"Tracy, our souls are black, though our skin is white."

Ja Filmfett ser äntligen den förlorade sonen ....Filmfett hade en temavecka med massor av Joh Waters filmer förutom hans största och ja...every dog has his day,  och trots att den är mest känd som musikal är denna inte riktigt en musikal utan en dansfilm och rätt tam i jämnförelse med Waters andra rullar men endå skruvad. Hur skruvad? En karaktär som faller för en "negro" anses mentalt sjuk och tvingas spendera hypnoslektioner med en psykolog spelad av John Waters han själv i ett hysteriskt men kort cameo. Ricki Lake som senare skulle få en talkshow......jag såg aldrig den och min enda kredit till talk show världen är Jerry Springer och Morton Downey Jr. som tydligen anklagades för å vara skräp tv om nått annat.....asså det är en fim med Ricki Lake, klart som fan talkshows skulle bli ett mikroämne i denna review.  Hairspray är en rolig dans film med mycket av John Waters humor men även stora ivsläxor om ras, att sann skönhet sitter på insidan och att även tjockisar kan dansa. Ricki Lake som vi ser i huvudrollen vet jag inte hur hon är i andra filmer, har hon ens gjort andra filmer än denna? vet i fasen men i denna är hon bra. Vi ser Jerry Stiller, George Costanza och Ben Stillers far i rollen som Tracys pappa och är gift med Divine, än en gång iförd i klänning och peruk...vet pappa Turnblad om detta?? Filmen har ett stort anti-rasism budskap och i en scen avspisas 2 afroamerikaner bort från dansklubben medans Do the twist spelas, en sång skriven och framförd av en svart man, oh the irony. Som film är den så långt från Pink Flamingos man kan komma men på nått sätt så känner man Waters magi bakom kameran och även Mink Stole är med i en liten roll.Detta är min första review som jag skriver på typ en månad så ursäkta om det är lite ofokuserat men att säga att Hairspray är en dålig film är verkligen inte nått som stämmer, filmen är så bra att till och med remaken är bra..... wait thats makes no sense hur som helst, både Hairspray och dess remake är jävligt bra, roliga och trots att remaken inte drar upp jättemycket om rasfrågorna som orginalet så är denna mer en kul och tänk film medans musikal versionen mer är en enkel kulfilm där man bara lutar sig tillbaks och diggar med de svängiga låtarna. Hairspray orginalet får 3,5/5 Guldkameror, inte Waters bästa eller roligaste...eller lustigaste, hans mest mainstream-rulle helt enkelt som ställer stora frågor i en tid då amerika behövde dem och är konstigt not relevant idag, 30 år senare (filmen blir ju fan 30 år i år!!)
 
Markus