0

Land Before Time

 
Lillefot är en Diplodocus som lever i en värld där det gäller att äta eller ätas. Hans flock består av hans mamma och morföräldrar och hans uppväxt är så bra som en liten långhals kan bli. Men han får inte leka med andra typer av dinosaurier såsom triceratopsen Cera. Såklart bryts friden en vacker dag då en köttätare växtätarna kallar för vasstand slår till och Lillefots mor offrar sig för att rädda sin unge.  Hennes sista ord är att han måste ta sig till ett mystiskt land kallat den stora dalen där växtätare kan leva i fred utan fruktan för Vasstand.
 "Threehorns dont play with longnecks"

Resan börjar, hans enda vän är en såkallad lövstjärna, ett bland långhalsarna äter. på resan möter han dock Ducky, en hadrosaur som följer med honom och sedan träffar de en ptreanodon vid namn Pietrie (vars 5 åriga röstskådis mördades av hennes egna pappa vilket gör hennes roll väääldigt makaber) som trots att han är flygödla inte kan flyga. På annat håll möter Cera vasstanden som inte dött i den jordbävning som uppstått och möter snart Cera som följer med dem och blir Lillefots rival. Duckie hittar ett övergivet ägg som bara råkar kläckas då och visar sig innehålla en stegosaurus  och tillsammans ger de sig av för att hitta den stora dalen men en stor rovdinosaurie står emellan.
 
" MUM GET THE POPCORN IM WATCHING LITTLEFOOT!" - Markus 6 år fast på sverige
 
Vad ska jag säga? Detta är min absoluta favorit animerade film, sorry lejonkungen men Landet för länge sedan får 5/5 Guldkameror. Animationen är perfekt, karaktärsutvecklingar är perfekt, Jag bryr ig inte ens om att de tar olika dinosaurier från olika tidsepokrar och slänger ihop till en orealistisk blandning (Stegosaurus och Tyrannosaurus levde längre isär varandra än vad Tyrannosaurus och människor gör) men god damn... Scenen då lillemors mamma dör....musiken.... partnerskapen och livshistorierna man får om vänskap ect. Men den är även läskig, jävla Vasstand kommer skrämma skiten ur barnen som ser filmen än idag och ingen film i serien på över 150 uppföljare har ens kommit nära att vara snäppet lika bra. landet för längesedan gör en fan känslosam än idag, speciellt efter Lillefots mamma dött och han möter en däggdjursliknande reptil som först är grym mot honom men öppnar upp när han ser hur ledsen Lillefot är. Har du inte sett första Landet för länge sedan har du verkligen missat ett animerat mästerverk och nej jag gråter inte, sluta bry dig! Landet för längesedan får 5/5 Guldkameror.
 
Markus