0

Asterix and the vikings

Vi vet alla hur illa Asterix filmerna blev efter 2an ...men de var ju Live Action men hur är de animerade filmerna?....eller ja de senaste iallafall.  Detta är vad jag kallar den första moderna animerade Asterix filmen då dessa filmer finns det dussintals av och de har kommit ut frekvent mellan 60-90-talet sedan blev det ett uppehåll och Live-Action filmerna kom ut...sedan har vi denna som börjar med ett pack vikingar som åker runt ch plundrar by till by, men såfort de kommer fram är det ingen hemma.Vikingarnas viseman berättar att rädsla ger deras offer kraften att flyga bort, detta missuppfattar såklart vikingarna och begär att de också ska få kraften att bokstavligt talat flyga och luras till att nyckeln till detta finns i Asterix by i Gallien, den sista byn som inte erövrats av Romarna och berömd för sin magiska trolldryck.Asterix har i uåådrag tillsammans med Olbelix att göra karl utav en annan byhövdings son, Justforkix som är modern och tycker gallerna är uråldriga typer, dessutom är han vegeterian.
"Who's the new guy?" "MY DAUGHTER!"  "your daughter is a man?"
Justforkix blir tränad i ett montage, (eye of the tiger är bakgrundsljud såklart) och vikingarna börjar sin färd mot Gallerna, hövdingens krigsgalna och äventyrliga dotter smyger sig ombord trots att hennes far inte vill ha kvinnor och barn på sitt skepp (girl power storyline incoming). Träningen går sisådär, Obelix är på tok för snäll medans Asterix är mer realistisk och inser att Justforkix är en katastrof. Vikingarna anländer till Gallien och det är här deras vise man berättar sin onda plan för sin son att överta tronen som hövding. Ett missförstond uppstår och Vikingarna får för sig att Justforkix är det de söker, Fruktans gud eller något.
 
Animationen är fin, modern men i stil av de äldre filmerna och karaktärerna är desamma, TYVÄRR är inte filmen lika underhållande som Asterix 1 och 2 i live action format men bättre än de 2 sista...Trodde aldrig vi skulle få se en poplåt i en Asterix sång samt breakdancing. Storyn är lite snabbklippt och vissa element som att Vikingahövdingens dotter kommer vinna hennes pappas accepterande i slutet och att hon kommer bli ett par med Justforkix. Det positiva är att Obelix får en rejäl storyarc, röstskådisarna är jävligt bra, speciellt i den amerikanska versionen  där brad Garett, Ray Romanos brosa från Alla Älskar Reymond rörsta Obelix, Paul Giumatti som Asterix och SamWise Gamsee han själv Sean Austin som Justforkix. Justforkix är rätt tråkig och rtt så kliché skriven, snorunge som lär sig en läxa, visst han är inte helt outhärdlig men han gnäller mycket. MEN det är skumt, trots att romansen mellan han och hövdingens dotter är uppenbar som en sluppgång är den rätt bra gjord och gullig å shit, gjord bra men förutsägbar.Asterix och britterna, den 4de live action filmen handlade också om vikingar som ville känna rädsla så jag tror att detta är en story tagen ur serien men jag har inte haft tid å fråga min Asterix och Obelix expert Krabban. Asterix och Vikingarna får 2/5 Guldkameror, tyvärr är Asterix och Obelix mer biroller än huvudkaraktärerna.
 
Markus