0

Toy Story

Oh, boy. Ibland är det farligt att vandra nerför "memory lane". Men ibland måste man. Så låt oss se om lilla Robin och äldre Robin gillar Toy Story!
 
 
Barnet Andy har en massa leksaker och Woody är hans favorit. Men när Andy inte är i rummet så börjar alla leksaker leva och dom gör allt vad dom kan för att Andy ska älska dom för alltid. Men på en födelsedag får han en ny leksak. Den coolaste som finns! Buzz Lightyear! Och Woody ballar ut! Har Andy fått en ny favoritleksak? Av en händelse råkar Buzz bli utslängd från ett fönster och Woody måste rädda både sitt rykte och Buzz...men mest av allt sitt rykte!
 
1995 kom en film som ändrade filmindustrin och startade något unikt. Toy Story var inte bara en film om levande leksaker. Det var en film gjord enbart av data-teknik. Något som aldrig gjorts tidigare. Samt Pixars första film någonsin. Och resten är historia.
 
 
Själv ägde jag någon ljudbok av filmen som barn och lyssnade sönder kassettbandet. Jag var också livrädd för den där spindel-leksaken som dök upp hos grannen. Även om den visade sig vara snäll. Dessutom ville jag åka till Pizza Planet och i USA fick jag en leksak i form av Mr Potatohead. Den ligger nu i mina syskonbarns ägor. Så visst var Toy Story stort som liten. Och än idag funderar jag på om leksakerna inte fick liv i sig när jag lämnade rummet...
 
 
Filmen är komisk och underhållande. Ibland lite ledsam men aldrig för mycket. Kort sagt en stabil början till en framtid som håller på än idag. Och även om den har åldrats sådär...så har den åldrats med värdighet. Det är kul att se hur leksakerna blinkar med ett öga i taget förresten.
 
3,5 av 5 guldkameror.
 
Robin