0

Thief

 
Proffstjuven Frank jobbar på dagtid som bilförsäljare. Hans liv har blivit ganska komplicerat. Hans mellanhand hittas död och inkomsten från hans senaste rån är bortblåst. Dessutom träffar han en gangster som nästan tvingar honom på ett nytt jobb. Lägg till att hans fadersfigur från fängelset, Okla, är döende och vill ut innan han dör. Allt detta medans Frank själv vill leva ett nytt liv med sin flickvän Jessie.
 
Robert Prosky, mest känd från Mrs Doubtfire.
 
Nej, detta är ingen actionladdad film. Istället präglas den av Franks personlighet och hans öde. Visst är den lite långsam ibland, men vissa scener lägger till en sådan dynamisk dramatik att det är som att få en dynamit i byxan! Allt från det detaljerade intro-rånet i hur han borrar sig in i ett kassaskåp. MEN det bästa är när hans dialog med tjejen Jessie på en diner. Man sugs in i hans historia som är gripande och ärlig.
 
Ett magiskt omslag från Arrow Video.
 
KURIOSA-TAJM! Michael Mann är bakom rodret som regissör. Kungen som gjorde 80-talets mest ikoniska tv-serie, Miami Vice. James Cann är huvudrollen och spelar magiskt bra mot Willie Nelson och James Bulushi. Musiken gjordes av Tangerine Dream som är en av pionärerna bakom synthmusik.
 
 
Thief är en film man nästan måste se 2 gånger. Jag var tvungen att se om den och uppskattar den mer vid andra titten. En intressant karaktärsstudie.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin