0

Chess in Concert

Oh fuck, Första gången jag reviewar en musikal...nej inte en musikal film utan en scenmusikal och varför inte börja med min favorit, Chess, skriven av Abbas Ulf och Benny å  Tim Rice och just denna kallas Chess Live in Concert om en amerikan och en ryss som ska spela världsmästerskapet i schack med refferenser till det kalla kriget som var den stora snackisen under denna tid men är mest känd för Murray Heads 'One Night in Bangkok' som kommer från denna pjäs från början och det var visst Murray Head han själv som spelade Freddie i West End produktionen medans Tommy Körberg spelade ryssen, neat.
I swear Im straight, but I love this song to
 
Schack mästaren Freddie ska försvara sin mästerskapstitel mot ryssen ..Ryssen och under en presskonferans kaxar sig Freddie för mycket mot sin motståndare så Ryssens medarbetare Molokov, en KGB agent kommer på planen att försöka sno hans flickvän. Florence. Vi får sen möta domaren som sjunger hur omutbar han har och verkar vara en tuff jävel och efter att sponsorerna sjunger en låt så är öppningscermonin klar. Sen börjar schackmatchen, och låten som spelas är som en balletvalsa, instrumental och fin men mitt i så stormar Freddie, Amerikanaren ut och begär att Ryssen ber om ursäkt, över vad?  Det får du inte veta HAH! se musikalen om du vill. Men nu är det trubbel, Molokov och Florence måste disskutera ut en lösning men det politiska läget gör lugna samtal svårt i en sång som heter Quartet och sedan berättar Florence att hon är neutral  Nobodys side. Snart är det dags för en rematch mellan Ryssland och USA...men vem vinner? Och när fan kommer vi till BANGKOK?? (Spoilers, det är första nummret i akt 2)
Time to get jiggy with it

Holy shit denna muaikal är fortfarande bra, och här sitter jag med min LP kopia av West End versionen och följer med musiken i det medföljande sånghäftet, denna amerikanska version flyttar om lite och tar bort namnet Freddie utan han heter bara the American. Den första sången Merano sätter tonen direkt, detta kommer bli grand, sen får vi Ryssens sång Where I want to be som är en jävligt bra skurklåt som inte är ....en skurklåt typ? men den handlar om hans lilla början och nu står han öga mot öga med den regerande världsmästaren.  The Opening Ceremony är ett jävligt sköönt track, lyssna på den, det handlar om en domare som ska dömma mästerskapet i Schack, där har du allt du behöver veta om låten, låt ditt första intryck göra resten. att se Chess är en upplevelse, för mig iallafall och att ha sånghäftet nära till hands å följa med texten stärker de bara trots att häftet inte har alla låtarna i men det kom med LP utgåvan så hey, inte varje dag sånna kommer med extra utgåvor...synd att det åker ner i tvbänken under Laserdiscarna igen, men ey det fick skina i 5 minuter...eller ja 2,5 timmar som musikalen är och full av mäktiga låtar utan någon som inte möter måtten trots att jag low key satt å väntade på One Night in Bangkok...men väntan är full av många bra tridulutter. Chess live och Filmfetts första musikal review får 4,5/5 Guldkameror.....nu återstår det bara att se hur lång tid det tar för mig att se om Book Of Mormon.
 
Markus