0

Book of Mormon

Vi möter Elder Pryce, en ung mormon som drömmer om att göra något stort för världen så profeten Joseph Smith blir stolt över honom. När mormoner når en viss ålder ska de ut i världen och sprida sina kundskaper om de 3 testamentera i bibeln och Pryce drömmer om att han ska placeras i sitt drömställe...Orlando! Tyvärr placeras han i Afrikas fattigaste land med sin kyrkas dummaste medlem Elder Cunningham som har lågt IQ men en livlig fantasi som oftast leder till att han ljuger. En helvetes resa där planet tappade bort deras bagage, bussen var sen så kommer de fram till deras mål, en by där AIDS regerar och det gör även en krigsherre som amputerar kvinnors klitoris. Pryce och Cunningham får en välkomssång som visar sig heta "Fuck you God" på engelska. Efter att sett sig omkring möter de andra mormoner som som de ska bo med och de har en sång om hur man helt enkelt stänger av negativa och oheliga tankar genom att bara klicka av dem....som en ljusknapp.
Fuck yo woman fuck yo man'ere in south lake city land
Pryce känner sig deppig, han och Cunningham ska få folk att vilja döpa sig i Joseph Smiths namn men de vägrar men Cunnigham lyckas ge han ny stamina så morgonen därpå ger sig Cunningham sig in i byn och sjunger en sång om Joseph Smith, The All American Prophet men den enda som verkar lyssna är Nabulungi, en ung flicka som tror att hon ska få följa med Mormonerna till Salt Lake City, Mormonernas huvudstad och går med på att försöka få så många i byn som helst att vilja döpa sig i en by som givit upp tron.  Kommer Cunningham och Pryce lyckas döpa någon? Kommer hela byn utplånas av klitoris avklippande krigsherrar? Kommer Cunnigham få tur på den afrikanska savannen?
I cant believe Jesus called me a dick....
Att berätta jur underhållande book of Mormon är som att berätta hur osebar och äcklig A Serbian Film är. Skriven av Trey Parker och Matt Stone, genierna bakom South Park och Robert Lopez som skapade Avenue Q som är mest känd för "The Internet is for Porn" sången. Book of Mormon är ett intressant verk, det berättar vad Mormoner är och vad de tror på, medans de skojar sönder med dem fast på...ett snällare sätt? De skojar om hur snälla och goodie two shoes de är och försöker hålla tillbaka sin ilska såsom i låten "Turn it off" eller i All American prophet som berättar historien om Joseph Smith med glimten i ögat och berättar hur överdriven deras tro är, allt som fattas är att de säger att mormoner har nog den rätta tron och sedan vänder sig mot publiken och blinkar med höger ögat. Det är karaktärerna dock som det skämtas om mest, en som vill vara jesus nummer 2 och låter inget stå i vägen och får sin dröm krossad och så har vi en annan som vill rädda dagen men kan inte hejda sina lögner. Josh Gad som alla älskar som rösten till Olaf i Frozen och som bög i beauty and the Beast remaken, på tal om bög Andrew Rannelils som spelar Elder Pryce är bög på riktigt och de spelade i den absolut första uppsättningen av musikalen, den jag ser. Bästa låtarna? Hasa Diga Eebowaii och Joseph Smith American Moses men Man up och Turn it of  samt Making things up again, All American Prophet, Spooky Mormon hell dream (ser du hur svårt det är att bara välja några låtar ur denna musikal??) kan man också lyssna om å om igen på. Sämsta låtarna? Sal Tlay Ka Siti som sjungs av nabulungi och den är inte dålig, Nikki M James som sjunger den i min version är riktigt bra sångerska men jag gillar personligen inte ballader, trots hur fin den är så är det den enda låten som inte finns i min spotify lista. Book of Mormon får 4/5 Guldkameror
 
Markus