0

The Irishman

Om film vore ett öppet hav så skulle Scorsese vara kapten över rostiga slagskepp. Dom skulle vara gamla, men rejäla och tunga. Aldrig sjunka. Hans senaste film, The Irishman är lite speciell av 2 anledningar. Men ändå ett nytt skepp på det gigantiska havet. En vattendelare inom filmer. Vissa hatar. Andra lovordar. Vad tycker jag?
 
 
Filmen handlar om hur en irländsk Frank Sheeran, slaktbilsförare, råkar ut för bilproblem på en mackstation. Den vänliga Russ hjälper honom. Detta korta mötet visar sig vara startskottet då dom träffas igen under andra omständigheter. Russ jobbar nämligen för fack-föreningen i USA. Och den leds till stor det av Jimmy Hoffa, en numera känd gangster som försvann under 70-talet.
 
The Irishman gör det Scorsese är bäst på. Hantera alla skådisar som schack-pjäser i ett stort spel där alla utklassar varandra och svär. I stort sett det han tidigare gjort i Casino och Goodfellas flera decienier sedan. Men vad är unikt med The Irishman?
 
 
Jo, vi får tillbaka Joe Pesci från sin pension som skådis i en betydligt lugnare roll än tidigare. Och vilken prestation! Sedan har vi DeNiro och Al Pacino som spelar med varandra. Problemet är åldern. Dom är typ runt 80-90. Deras roller ska vara runt 40. Så med hjälp av digital effekt har man fixat till deras ansikten så dom kan agera som sig själva, fast med ungdomligare ansikten. Problemet är att dessa gubbar rör sig som kylskåp, så det ser jävligt fel ut på många sätt och vis. 
 
Det andra är att biografer tyvärr inte attraherar lika mycket uppmärsamhet om det inte gäller Marvel eller superhjältar. Så The Irishman finns nu istället att se på netflix. Vilket är rätt bra då det är en film som ligger över 3 timmar och är perfekt att dela upp i olika sittningar.
 
 
Mina åsikter? Jag gillar filmen skarpt. Det är en långsam upplevelse, likt ett tungt rostigt pansarfartyg på stilla vatten. Men jävlar vad hypnotiserande det är att se! Och prestationerna är Oscars-doftande.
 
3 av 5 guldkameror
 
Robin