0

The Host

FISH! ASIA.....JOKE! Skumma fiskar som ser ut som mutationer poppar upp i Sydkoreanska vatten detta pga av att en forskare på order av högre politiska makter beordrats dumpa en stor mängd kemika ämnen i floden Han i Seoul. Några år senare är fiskarna enbart ett rykte och vi möter Park Gang-du som jobbar på typ en blandninh mellan kiosk och resturang och har en dotter. Men han måste ju jobba med så han drar ut med en matleverans på stranden och då ser alla nått konstigt, nonting som hänger från bron och sedan plumsar ner i vattnet.. Gang-Du slänger en burk i vattnet vilket den reagerar på och ju mer folk slänger i destå argare blir den och anfaller...vi är 13 minuter n i filmen å redan är den full av spänning.... jag har nästan lite gåshud! Flera personer äts upp på stubben, det blir kaos och utav alla människor så måste Gang-Du spela hjälten å anfalla fisken...detta gör fisken mindre glad och i allt kaos så kidnappar fisken hans yngsta syster och dyker ner i vattnet igen där han kan simma lungt.
"Is it the virus that's making me sleepy?"

Gang-Dus syster som missade attacken pga en pilbåge tävling kommer och sörjer sin brorsdotter samt Hyun-seos farbror, det blir en mindre positiv familje återträff. Det blir inget långvarigt då militär kommer in å skickar bort folket på olika bussar men då Gang-Du rörde monstret och fick dess blod i ansiktet under en av sina motatacker så buras han in i karantän och hela Seoul sätts in i katastroflläge då viruset som skapade monstret nu sprids över Korea. Spänningen stiger då Gang-Du får ett samtal ifrån inte minst sin kidnappade dotter som visar sig vara i livet och det är inte längre hämnd som står på agendan, det är ett räddningsupdrag.
"Han gav mig säkert reumatism!"

Så den stora frågan på allas läppar....Vilken The Host är bäst? Den koreanska monsterfilmen eller den amerikanska tonårsdramat ingen minns..... denna duh. Jag trodde jag skulle få en smårolig film men nope, det är en tvättäkta monsterfilm full av familjedraman, se det mer som Oldboy fast med en stor fiskamfibie mer än en gammal sketen godzilla film....med mycket fakta om koreansk mat, såsom att en bläckfisk är mer värd ju längre deras armar är då det är dem som är godast i maträtterna. Filmen är jävligt spännande, den visar snabbt mycket av monstret men inte allt och när vi får se hela fisken och jisses vilken bjässe, effekterna skiftar från bra å dåliga men med ett sånt starkt manus och riktigt filuriga klippningar och jumpscares är effekterna bara en kärna i en stor smarrig melon, låt inte det förstöra resten av smakupplevelsen. Gang-Du spelas mästerligt av Kanh-Ho Song i hans vad jag tror är internationella breakthrough som ledde till roller i Snowpiercer och The Good The Bad and the Weird å är troligen ett stort namn i Sydkorea och karaktären är även jävligt bra skriven, först när vi ser han sover han på jobbet men går snabbt till att bli  en av de bästa frontfigurer i koreansk cinema jag sett...jag har dock inte sett jättemycket men en stor skara....och Host hamnar fan högt upp......god damn vilken bra film the host var...mer än en vanlig monster film där monstret är en orsak och en stor drivkraft är familjedramat som sker efter en attack av denna kaliber...och hur den sliter familjen i stycken typ som om monstret vore en barnförövare fast spelas av en gigantisk mudskipper. Hur fan var inte denna film nominerad för en enda Oscars?? Visst den hade stått öga mot öga med Scorseses Departed men va fan, inte en enda nominering? Trots att det är mycket action och vi snabbt ser monstret är filmen rätt seg, mycket intressant och dötiden spenderas väl men det kan bli lite långdraget men detta är bland de mest välkommnande elementen i filmen då vi fokuserar på karaktärerna, intressanta karaktärer men är något ovanligt i monsterfilmer där man faktiskt inte snabbspolar mellan människodelarna bara för å få se monsterscener. Familje film med monstertvist.... och at ttänka sig att en prequel i 3D format aldrig blev av samt att amerikanarna såklart jobbar på en remake..... The Host är en film du bör se, speciellt om du diggar monsterfilm, inte spektakulär men vågar prova nått nytt och det ska den inte straffas för, tvärt om. The Host får 4/5 Guldkameror.
 
Markus