0

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Filmfett har doppat tårna i nästan varenda filmserie,  Fredag den 13nde, Star Wars, Indiana Jones, Chucky, Godzilla, Marvel, Harry Potter..visst vi har ett par kvar såsom Terminator filmerna och Batman samt Gamera men nu tar vi tag i en serie i taget! Vi börjar med en modern men end uttjatad serie, Pirates of the Carabbien och vi börjar såklart från början.
 
Oh hello the series 2 single best characters...

I en kylig prolog ser vi hur en ung Elizabeth Swann bevittnar, tillsammans med hennes pappas och besättnings eftermatchen av en piratattack på ett skepp. De plockar upp Will Turner båtens enda överlevare. 8 år senare är hon typ12 år äldre och har större bröst medans Will nu jobbar som stadens bästa smed. På annat håll i världen så står den ökända piraten, mannen med världens mest hatade man typ då han har fiender i varenda hörn, Kapten Jack Sparrow som tar sig till samma ö som Elizabeth och Will befinner sig på. Jack berättar om Svarta Pärlan för 2 vakter som hindrar honom från att norpa en båt för att använda som piratskepp men uppdraget sätts på paus då Jack måste rädda Elizabeth från att drunkna då hon svimmat och ramlat rätt ner i havet. För detta dåd uppskattas han inte föga utan sätts ut för att hängas då han är pirat. Men Jack är smart och springer skitbögigt därifrån och hamnar i Wills verkstad där han och Jack har en svärdfight.
I cant tell if the girl in front is Orlando Bloom or Kiera Knightly...

Efter en exhalterande fightscen så besegras Jack av fulspel och slängs i fängelsehålan. Den kvällen sker något dock, en stor svart båt anländer till den lilla hamnstaden och attackerar med kanoner i full honör och pirater med vassa svärd. Vad är de ute efter? Elisabeths halsband men just då hon ska dödas så rabblar hon upp en kodex vilket leder till att Elizabeth tas till Kapten Barbossa  på Black Pearl. Will ser detta men lyckas ej rädda henne så han förhandlar med Jack för att de ska ut på haven å rädda Elizabeth som nu är gisslan under Barbossa och Black Pearl. Tillsammans snor de ett skepp, bygger upp en besättning och ger sig ut för att rädda en snygging, möta förbannelser och sura .
The Cursed crew borde varit hela seriens main skurkar, det blev bara fånigt efter 3an,...

tänk er tillbaka till 2003, en tid då pirater inte var såvärst coolt utan alla lekte Harry Potter och Sagan om Ringen, sedan kommer en film som Pirates of the Carabbien, från Disney som under denna tiden prodcerade skit som Lilla Kycklingen och den där asdåliga kofilmen och levererar en sådan cool och actionpackad rulle. Innan dess var pirater rätt fånigt och något man endast läste om i skattkammar ön men med grova special effekter, svärd och framförallt cool musik som sätter atmosfär på det hela har Gore Videnski som först slog på stort med The Mexican och sedan amerikanska remaken av den japanska filmen Ringu. På ett sätt lyckas filmen på 2 parter, det är ett bra kostymdrama då rekvisitan verkligen är välgjord och påkostad. Filmens skådisar är jäkligt bra, Blooms bästa roll då jag aldrig diggat Legolas. Men det är Geoffry Rush som stjäl showen som Barbossa för mig, han är rätt jäkla hotfull och har aldrig varit lika kuslig och grov i resten av serien som han är i denna. Men Guy Sinnar (från Allo Allo) poppar upp i en liten roll och High Sparrow han själv, Jonathan Pryce har rollen som Elizabeths pappa och är som vanligt bra, lömsk..men bra....som vanligt. Pirates of the Carabbien var länge en av mina favorit filmer och detta var ett kärt återseende då den är nästan lika bra som jag minns det, den bjuder på allt, drama, komedi, fantastisk musik, läskiga stunder (som barn, inte nu längre) och coola miljöer och bra action. Kanske en gnutta för lång men de lyckas hålla handlingen intressant och har väldigt få tråkiga stunder och är seriöst en familjefilm  som tilltalar de flesta. Är resten av serien lika bra? det tar vi senare men för tillfället får den första Pirates of the Carabbien 4/5 Guldkameror, ni vet den där känslan när man ser en bra film? Den har jag nu.