0

Kronblom

Kronblom har länge varit lite av en mindre favorit, varje gång då man är hos tandläkaren så är det kronblom man läser,  inte Åsa-Nisse,kronbloms livsfilosofi om att slappa är life, 0 fucks to give å kärringen får gnälla men slöa i soffan är prio 1 är en livsstil man som redig karl ska leva efter. För många år sedan hade jag Åsa-Nissa maraton med filmerna å det var under denna tid jag hittade att det fanns inte bara 1 utan 2 Kronblom filmer från ungefär samma tidsepok som biotopparna Åsa-Nisse bara det att Åsa-Nisse levde ett långt liv i seerietidningsform å hans filmer spelades i årtionden på tv under "ingen-tittar"-timmarna medans Kronblom rullarna helt glömdes bort och vad jag trodde, samlade damm på SFI men icke! På mitt jobb utav alla ställen hittade jag en VHS kopia av Kronblom kommer till stan å glädjen blev stor när Studio S (ni är bae) släppte Kronblom filmerna tillsammans med ett par andra i en box så nu kan jag äntligen bevittna dem! Hade dock vart fantastiskt om de kom i en dubbel dvd för sig men man kan fan inte få allt här i livet.
 
"Aldrig ro å aldrig vila, bara gno å bara kila!"

En dag när Kronbloms tecknare får stop på idéer så bestämmer sig Kronblom för tt dra ut på egna äventyr...eller ja, bara dega på världens mest obekväma soffa. Som vanligt gnäller hans fru Malin om att hennes man är lat som fan men Kronblom tycker han är för smart för ett riktigt jobb så vad gör han? Bestämmer sig för att scamma varenda jävel i Svearike men Malin den realist hon är krossar denna dröm snabbare än Robin krossar ens hopp om ett intressant inlägg här på bloggen. Kronblom drar till affären men hans hopp om att bli rik går mest ut på å ta patent för alla smarta idéer han kommer på å spela på tipset. Vid en tågstation så har tjuvar knyckt mycket dyrbart som de ska gömma i en gammal lada. Landsägaren som äger Kronbloms gård ska bygga ut med vebodar eller nått....det är här filmens gammelsvenska blir helt oförståligt, men det som framgår är att Kronbloms gård är i fara.
 
"Titta på dig själv?" "ja om man är vacker så för dig är det ingenting"

Det är påsk i Kronbloms hem men såklart har Kronblom ett skämt upp i ärmen angående sin svärmor...ett lamt ägg skämt som gör svärmor assur, sen bjuder de på et troligt skämt om att kronblom ska skrämma hjärtslag på Svärmor med hagelbössan och han funderar seriöst å sätta hagel i svärmors bakhuvud, det var så man "poped a cap in her ass" på 40-talet.Skomakaren och skräddaren dyker upp och hotar att stämma Kronblom då hanlurat av dem massor pengar under ett längre tag men Landsriskalen (gammaldags polis) har ett å annat å säga om Kronbloms lurerier. Kommer Kronblom hamna i holken? Kommer han tvingas sälja sin gård? Vad har bovarna vi mött under filmen att göra med resten av handlingen...kommer de mötas?Kommer dessa 2 storylines korsas? Kronblom the movie har svaren. Kan vi klämma in ett cameo utav 91:an Karlsson och 87:an?
 
"Tjockpadda? du kommer på så fina smeknamn raring"

Nu blir det Kronblom trivia, Kronbloms namn kommer från 2 soldater, Kron och Blom som seriemakaren Elov Persson stött på medans Grosshandlaren, Kronbloms rival, är tagen ur en egen Grosshandlare som Persson kände. Dessa faktan kommer från avsniittet ur pratbubblarnas värld som medkommer på DVDn.. Serien som kom ut 1927 gav nästan 20 år senare upphov till en buskis film som är......helt ok.... Den är ingen större skrattfest men för dem som är intresserad av gammal svensk film är kronblom ett måste och om du gillar Åsa-Nisse är du helt rätt ute.  Kronblom är helt klart bättre än 91an: hela Sveriges lilla beväringsman å de flesta Åsa-Nisse filmer där skämt är et tutländskspråk medans kronbloms största brott är att denna film är lite enformig då allt går ut på att Kronblom latar sig å lurar folk på tid å pengar men Kronblom han själv är en charmig gubbe med krut i brallan och i knoppen samt levererar ett par roliga repliker med karisma. Sidokaraktärerna är lättglömmliga och är endast där för att vara offer för Kronbloms stohej. Är filmen ärlig till sitt ursprungsmaterialet?...alltså serierna.... Helt ärligt har jag aldrig läst en av Elovs serier utan av hans son Gunnar och sedan barnbarnet Jonas, serier som enligt "I Pratbubblornas värld" är en gnutta annorlunda och för att vara mer ärlig så har jag nästan endast läst Kronblom i väntan på tandläkare å doktor besök och denna stund med Kronblom, som efter en omröstning fick namnet Benjamin, är oftast det bästa med de besöken. Kronblom the movie är ett gammalt guldkorn, en av de bättre komedierna mest påa hur simpel å gammelsvenskan som är humoriskt. Kronbloms personlighet i filmen är skojsam å lättsam men helt orealistisk, bedragare som han hade hamnat i finkan för länge sen, eller värre. Som väst är Kronblom ett perfekt exempel på en bra gammaldagsbuskis som Åsa-Nisse önskar att han var. Kronblom får 3/5 Guldkameror, helt okay, glatt överasskad lite för lång men aldrig kändes den alltför utdragen,  och helt klart värd å fundera över hur en film om kronblom från 40-talet hade kunnat vara å vill bara passa på å tacka Studio S om nån av deras arbetsmyror mot all förmodan råkar läsa detta inlägg för att de lanserat både dessa filmer på DVD så slipper jag gå å strosa på hur en Kronblom film hade sett ut. Mot nya Kronblom äventyr härnäst såvida inte Robin hoppar in emellan med nått skit.
 
Markus