0

Documenting the Witch Path

Klockan 2 på natten får jag ett medelande, det är från en viss Carl vars mening klipps av efter endast ett par ord och jag tror såklart att nu är det nån som är ute efter att klaga på upphovsrätt brott, den vanligaste posten vi på Filmfett kontoret får MEN icke! det gällde en film han och några polare gjort som han vänligt fråga om Filmfett kunde recensera. Överaskade att någon ens vill assosieras med oss tackade jag ja och här är nu filmen Documenting the Witch Path.
"Robin Eriksson Franz'en, en av de modiga själarna som ger sig ut på häxjakt"

Vässternorrland är hem för många människor och även en stor sjö som på 1600 talet användes i häxrättegångar för att avgöra om en kvinna var häxa eller ej, sjönk hon var hon en god kristen men flöt hon hade hon lustat runt djävulens festbord (I like pre-prision Nordman). Carl Sundström berättar hur han och filmens andra skådespelare Robin och Nathaniel träffades och blev filmmakar vänner. Tillsammans skapade ett antal kortfilmer innan det var dags för det stora steget till långfilm och trion kommer överens om att göra en dokumentär om häxsjön i Västernorrland. Efter att ha ringt till kommunen så får de veta att sjön är avstängd sedan många år tillbaka men de gärna får använda den inofficiella häxsjöm. Efter ett samtal med en guide så vet de att det deffenitivt är något bortgömt som ligger och osar runt sjön då samtalet gick från fredligt till rätt jävla upprörande. Kommer våran trio vara dumma nog och inte låta bli resan? Kommer de hitta något? Kommer det bli en renodlad skräckis? Documenting the Witch Path har svaren men är den värd din tid? fortsätt läs vet jag.
Svensk natur är fan en av de bästa ställerna att göra skräckfilm, detta påstående stärks i denna film,

Filmen har sina rötter i gamal svensk mytologi om häxor och filmens story går så långt tillbaka som 1668 då många kvinnor brändes för häxeri. När man sitter och tittar på filmen tänker man "ahaja, det är en riktig dokumentär" då folket verkar genuint intresserade av ämnet men ju mer in i filmen man kommer poppar det upp lite mockumentry tillfällen som på en räkmacka såsom ett vanligt samtal som snabbt blir mindre trevligt då Kommunrådet strängt avråder Carl att ens besöka den riktiga häxsjön, det är vårat första hint att det kanske finns mer än fisk i sjön. När jag läste filmens sammanfattning visste jag precis vad jag ville få ut av filmen, en bra landing mellan VVITCH och Blair Witch Project och fick jag det jag ville? Typ, en mindre skakigt Blair Witch som bygger upp som satan och det bästa ed filmen är att karaktärerna är lika förvirrade som oss, det finns mycket att forska fram och är häxmyter intressanta för dig så lär du gilla denna rulle, grabbarna grus har forskat mycket om ämnet och byggt upp en intressant backstory och detta kan vara första gången huvudkaraktärer rent av frågar nån som varnar dem om det finns något övernaturligt i skogen. Diggar du dokumentärer med hälften sanning, hälften klyftigt påhitt  Det stora bristen är att från då de kommer fram till skogen blir det tyvärr lite ointressant ett tag, hela början vid telefonen bygger spänning men från att de åker till att de ger sig av mot sjön från häxstigen blir det  bättre igen. Skådespelarna är helt okay, de är bra på att vara naturliga och man kan nästan tro att de faktiskt tror på det påhittade de säger och nu sitter vi endast å hoppas att de gör en till film som är typ lika lång så kan man ha double feature då denna film endast är 1 timme och 5 minuter,
Regissören och en av skådisarna, Carl var den som kontaktade mig, fortsätt i samma stil Carl!
 
Found footage är ingen favorit genre men denna är välgjord och kameran skakar inte alls lika mycket som i övriga inslag. Documenting the Witch Path får 3/5 Guldkameror, välgjord och lyckas få en uttjatad genre lite nytt liv och hopp om att vi kanske får vi fler skräckfilmer av folk som uppskattar genren i sverige då allt för många vill göra men inte förstår sig på hur man gör bra/intressant skräck, något som inte stämmer in på Carl Sundström och gänget. Tack för förhandsvisningen och hoppas få se mer av er i framtiden! Men just nu kan man inte se filmen officiellt men såfort den släpps kommer Filmfett informera våra läsare.
 
Markus