0

The Lost World: Jurassic Park 2

Visst var Ian Malcolm underhållande i första Jurassic Park? Vi tar tillbaka han men gör han helt annorlunda! Det är just han vi följer i The Lost World som utspelar sig på grannön till den ö (Isla Nublar) vi såg i första Jurassic Park. Denna ö som heter Isla Sorna där Dinosaurier avlades och föddes upp innan de kunde tas till Isla Nublar och Jurassic Park. Malcolm har i de 4 år som gått efter första filmen försökt exposa Hammond och händelserna från förra filmen men detta har lett till motstånd från Hammonds släkt som har hela världen på hans sida, framför allt Hammonds brorson som nu är den nya CEOn på Hammonds företag InGen. Filmen börjar med att en rik familj semestrar på Isla Sonar och deras lilla flicka blir attackerad av mikrodinosaurien  Compsognathus och troligen uppäten. Sedan drar Malcolm till Hammonds villa där han möter Lex och Tim men även Hammond som berättar att en orkan orsakade att alla dinosaurier nu springer runt fritt på Isla Sonar. Hammond har skickat ett team som ska dokumentera hur djuren utvecklat sitt eget ekosystem, Malcolm vägrar men övertalas när Hammond avslöjar att Malcolms flickvän redan är där så Malcolm drar iväg snarast.
 
"Don't worry, I'm not making the same mistakes again." "No, you're making all new ones."

För nån annledning tar Malcolm med sig sin 12 åriga dotter och inom loppet av 10 minuter har Malcolm och SA-RAH återförenats. Projektet går bra men snart dyker InGen helikoptrar upp med jägare med vapen och fångar redskap för att utreda forskningen på deras vis, the big game hunt-way. 100-tals dinosaurier tillfångats av InGens grupp men Malcolms grupp vägrar att acceptera detta och frigör varenda djur och hittar en skadad tyrannosaur unge som lockar föräldrarna. I en udda tvist måste Malcolms grupp och InGen sammarbeta för att inte bli dinosaurie mat och i en scen lik King Kong tillfångatas en vuxen Tyrannosaur och dess unge som tas till San Diego där såklart filmens absoluta höjdpunkt utspelar sig.
Oh, yeah. Oooh, ahhh, that's how it always starts. Then later there's running and um, screaming.
 
Okay jag erkänner...The Lost World är inte alls lika bra som första Jurassic Park...den är i vissa sätt och håll en dålig film.....men.... jag älskar den...förutom Vince Vaughn så är denna den film i serien jag finner mest underhållande...Det är så jävla mycket nostalgi med den här filmen att jag skiter i dess brister och klichéer,  Jag har för fan ett pennskrin från 1997 då filmen kom ut och jag inte kunde ett ord svenska. Felen är många men för mig har den allt jag vill ha, fler dinosaurier, mer dinosaurie våld, scenen då Tyrannosaurus jagar genom San Diego men filmen har massiva brister, onödiga och enformiga karaktärer, dumt manus, Vince Vaughn i sin sämsta roll ...eller ja...näst sämsta efter Norman Bates i Psycho remaken, rätt så slappt manus, Malcoms dotter är helt onödig och romansen mellan Ian och SA-RA är lika romantisk som en sen kväll med en hushållsrulle och glidmedel framför ett familjen flinta maraton.  Pete Postlethwaite är helt klart filmens bästa karaktär, så överdrivet ond, nästan som tjuvjägaren i Bernad och Bianca 2 vars enda livsmål med resan är att få jaga en Tyrannosaurus medans Vince Vaughn helt klart tynger ner filmen med sin idiotiska närvaro, visst att hans karaktär är skit är inte helt och hållet hans fel utan är skriven utav en jävla nybörjare, som om författaren visste vem som skulle spela karaktären och hade en personlig vandetta mot skådisen och gjorde hans karaktär outhärdlig på flit.  Specialeffekterna är fortfarande top notch, actionscenerna är brutalt underhållande trots deras oändliga "var snäll mot naturen och djuren"metaforer.... trots detta är som sagt skurkarna de bästa i filmen och till och med Peter Stormare får ett par bra scener innan hans dagar är räknade.  Små karaktärer är av intresse med, Eleines chef i Seinfeld Ian Abercrombie dyker upp i en roll som en butler och Thomas F. Duffy dyker upp som Dr. Robert Burke, en uppenbar homage till Jack Horner, dinosaurie expert och informatör till alla Jurassic Park filmer trots att karaktären ser mer ut som Pakeontologen Robert Bakker (jag har varit galen i Dinosaurier, Bakker må inte säga dig nått men han är stor inom Paleontologikretsarna). The Lost World är i många anseenden en riktig kalkonrulle med hög budget men är en film jag har oerhört nära mitt hjärta, den är inte populär men jag ser bortom dennes brister och den har underhållit mig i många år och lär underhålla mig i många år till och vill du se en riktigt dålig Jurassic Park film? stanna då kvar för vi är bara halvvägs in i flmserien. The Lost World:Jurassic Park får 4/5 Guldkameror, Robin får gärna ge sitt tyck och tänk då han inte är helt förblindad av nostalgi.
 

Markus