0

The Warriors

En av de viktigaste filmerna från slutet av 70-talet och början på 80-talet.
 
Alla New Yorks mäktigaste och farligaste gäng träffas för ett fredsavtal med ledaren Cyrus. Men denna mäktiga ledare blir skjuten och gänget The Warriors anklagas. Polisen anländer till platsen och The Warriors flyr. Målet är att ta sig till sin bas med livet i behåll!
 
 
The Warriors är känd för att uppmärksamma något filmer vanligtvis gjort. Fast ur ett annat perspektiv. Gängkrigen eskalerade i storstäderna och sågs oftast som fiender till samhället. Men regissören Walter Hill ville göra något ur gängens syn. Visa deras stolthet. Vad som driver dom i en mörk värld.
 
Filmen har många intensiva scener och problem även inom gruppen. Ingen är en huvudroll, även om Swan leder gänget. För det är helheten som spelar roll. I en värld av graffiti och våld, slagträn och rollerblades.
 
 
Självklart påminner Flykten från New York väldigt mycket om The Warriors och jag tror man nästan kan kalla denna pärla från 1979 som fadern till "mardrömsnatt i storstäder", som fått en andel av filmer under senare år. Klippningen är suverän och påminner om Walter Hills Street of Fire, som är lite tightare i klippning till musik.
 
Överlag en film som inte förtjänar att beskrivas med ord.
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin