0

Mad Dog Morgan

Innan några förtexter poppar upp dyker en 1800-talets snut upp och spoilar hela filmen.... och sen börjar texterna... ONÖDIGT! Vi skippar snabbt till ett guldgrävar läger där Morgen hamnar i en fight med en man som han hävdar gräver illigalt och sprider falska sanningar. Tillsammans med en äldre herre drar Morgan till China Town där de går på horhus. Men efter Morgan nickar till efter allt opium så dyker det skurkar och banditer upp, skjuter varenda jävel å bränner ner horhuset, Morgan är bland de mycket få som överlever massakern. Morgan vandrar landet, nu urfattig och försörjer sig på att råna folk..på et snällt sätt...han är den raraste jävla skurk jag någonsin sett... Men brott är brott och Morgan hamnar snart i fängelse där han torteras både psykiskt, fysiskt..och analt. Dag ut och dag in kämpar Morgan i finkan i hela 6 år, hälften av sin dömda tid så han sätts på frifot. Men borta och död är nu Guldgrävar Morgan, nu har vi istället Bushranger Morgan!
"Dont hold me when I'm in a fight, that's how you get hurt!"

Morgan livnär sig i det fria livet som hästtjuv, men en dag blir han påkommen och skjuten. Dödligt sårad håller Morgan på att dö men får hjälp av en Aborgin vid namn...Billy som räddar livet på Morgan som snart återhämtar sig. Morgan (Uppklädd till att likna Abraham Lincoln)  och Billy (som hämrar en kookaburra i en scen..) begår flera rån och får snart än en gång lagens ögon på sig. Han får sig en ärkerival i Polismästare Cobham som inget hellre vill än att få Morgans huvud på ett fat efter Morgan rånat honom. Kommer Morgan vinna äver Cobham? Kommer Morgan bli känd som en legend? Varför spoilade de filmen inom de första 20 Sekunderna?
"I want his spleen on my desk by sundown"

Mad Dog morgan är en asskön film för den som är intresserad av Australiens historia. Vi får mycket realistiska scener ur den Australienska guldrushen, det kompliserade förhållandet mellan chinaman och australienare samt go natur. Filmen är dock förvirrad.... pga att den är så suddig så jag trodde först att det var 2 karaktärer, Morgan och en viss John Smith som hamnat i fängelse tills då Morgan pratar i fängelset och det visar sig att Morgan arresterats offscreen. Dennis Hooper spelar Morgan som om det vore en shakespeare roll och gör det med stil och glid trots att han under majoriteten av filmen var dyngpackad då Hooper var en av de största alkolister Hollywood någonsin skådat. Musiken består mest av det traditionella Didgeridoo instrumentet, ett vackert instrument som säger Australien mer än något annat. Ett antal djur dödas under filmens gång, mest ormar, något Australien inte har brist på. Mad Dog Morgan är ett spännande hiostoriskt drama med roliga stunder, ja filmen är baserad på verkliga händelser då Morgan är en riktig figur i Australiensk historia, men klippningen är nog det sämsta med filmen då som tidigare nämnt klipper filmen helt åthelvete, men det blir ett litet problem då man snabbt kan lägga ihop pusselbitarna så småningom. Skådespelarna är bra, särskilgt Dennis Hooper, utrustad mer irländsk dialekt och skjutvapen i massor. Ozsplotation är en genre där man jämt har kul att se, det är livat, explosivt och spänningsfullt och Mad Dog Morgan är en av de bästa jag sett. Den har samma kvalité som oscarsbidrag såsom My Left Foot eller Gorillas of the Mist, den senare än en av mina absoluta favorit filmer någonsin, Mad dog Morgan är inte det dock, men Den är en värdig 4/5 Guldkameror. Detta måste vara Frank Thrins bästa roll nånsin, å han var med i Mad Max Thunderdome och Ben-hur men även i Howling 3 som är gjord av samma snubbe som regisserade denna .
 
Markus