0

Amsterdamned

Någonstans på Amsterdams mörka, tysta gator ser vi hur en dykare först snor en kniv från en kinesisk resturang och sedan mörda en prostituerad som nyss blivit utslängd ur en taxi och sedan drar han ner henne i vattnet. Kroppen hittas senare av ett båtlass turister (däribland massa barn) och Dektektiv Eric Vesser kallas in trots hans löfte till sin dotter att köra henne till skolan, detta blir ännu ett av Erics oavklarade löften till sin dotter. Eric är en badass snut som stoppar fler bovar än han tar andetag per dag typ men detta mysterium är en svår nöt att knäcka då hans enda ledtråd är ett vittne som säger att förövaren är ett stort svart monster med klor. Snart mördas 2 vattentestare och Eric anar en seriemördare och Eric tar hjälp av sjöpolisen John som han delar historia...och en exflickvän med och tillsammans klurar de ut att det är en dykare som drar ner folk i vattnet.
"I have not got all day, cream-sucker!"

Det finns 800 registrerade dykare i Holland så det är lika bra att börja och vi får en red harring (en som vi tror är mördaren men absolut inte är mördaren) i Amsterdams största dykarklubbs ägare. Snart dyker ännu en kropp upp ur kanalen, kropp nr. 4 om du håller räkningen men Eric har en dejt med en kvinnlig dykare han mötte när han utredde dykarklubben. Kommer Eric och hans partner in crime...solving... John klura ut vem som är mördaren? Svävar Erics dotter i fara?
"What did she mean with a big black monster with claws??" "Does your mother have an alabi?"

 
Den här filmen hade varit fantastisk att se på bio! Den kan vara en av de mest cinematiska skräckfilmerna jag sett, musiken, helikopterbilderna och såklart bra dödsscener i fin upplysning. Med en rolig titel såsom Amsterdamned förväntar man sig en skräckfilm som vet just vad den är...en billig skräckis men den är dyng seriös precis som en giallo rulle med lite gött av varje, familjedrama man faktiskt bryr sig om mellan en dotter och en pappa som försöker balansera både familjeliv och jobb. Filmen är mer än bara en av de där skräckisarna man lätt kan förknippa den med, den har en story, inte bara en ursäkt till att stapla kroppar på varandra och är mer När Lammen Tystnar än Fredag den 13nde och är oftast jävligt spännande. Musiken färtjärnar mer än lite beröm i början, den borde vara mer känd än vad den är. Eric och Johns Bromance är den bästa jag sett sedan Live Like a cop, die like a man men den stora frågan jag har är...varför hör ingen dykaren? Han smyger runt, blöt och troligen bärandes simfötter..man kan inte smyga med simfötter.. en annan negtiv punkt är att den nästan är 2 timmar lång, något den inte alls har material till så det blir ett par scener som drar ut lite för länge men som tur är så är karaktärerna och dialogen välskrivna så man tar inte allt för illa åt detta då väntan blir värd i det fräna klimaxet som satte Erics skådis Huub Stapel i sjukhussäng i 3 veckor. Amsterdamned är en underhållande film som mixar skräckfilm och thriller mycket bra och förvandlar en udda mix som funkar och mjo...vissa dödsfall slår verkligen hårt.... inga spoilers men en av de bättre karaktärerna mister livet i en brutal scen med lite bittersöt ironi... Amsterdamned får 3,5/5 Guldkameor.
 
Markus