0

Prezít svuj zivot (Surviving Life)

Ahhh Svankmajer....How I've missed you, Svankmajer är tillbaks å i ett nytt äventyr som börjar med en rolig introduktion av the män himself som berättar för oss (i animerad form såklart) att filmen vi kommer se är en psykoanalogisk (då karaktären är psykoanalog) komedi (trots att vi inte lär få många skratt men att detta är en film där drömmar och verkligheten möts i ett komplex landskap. Vi får också veta att den enda annledningen till filmens intro är för att filmen är för kort utan den. Vi möter sen filmens huvudkaraktär Milan som verkar drömma om en kvinna som jagas av en björn med stånd (yepp that's a penis) sedan spelar Milan på lotteri men förlorar vilket leder Milan till att möta Eva (Milan introducerar sig som Eugene), en kvinna i rött och det är just då han vaknar Eugene är nu i verkligheten  men den är inte mycket bättre då hans fru är gnällig men snart skiftar hans tankar tillbaka på Eva, kvinnan som endast existerar i hans drömmar.
umm..i den här ramen av film så försöker Svankmajer berätta för oss att ...han....är sugen på tuggummi med melonsmak?

Efter ett samtal med sin medarbetare om drömmar och mat så går Eugene till en resturang och föräter sig vilket resulterar i att Eugene blir dålig och sängliggandes ett par dagar. Doktorn rekomenderar att Eugene talar med en psykoanalytiker, Dr. Holubova,  om de udda drömmar Eugene har. Snart somnar Eugene och möter Eva, som nu heter Eliza. Eliza gör kaffe åt dem och Eugene märker att de båda skär sig....sedan dansar dem tills Elizas son Peter börjar böla. När Eugene vaknar går han till doktor Holubova som har tavlor på Freud och ....nån annan....(det var typ i Mars jag skrev denna review) som inte gör annat än att mucka med varandra och göra grimacher medans Holubova talar om vaginor. Holubova tar sedan av sig kläderna tills hon är näck och avslöjar att hon har ett kycklinghuvud iblanf... Meh sen går Eugene och köper lotter på riktigt.
okay jag ger upp

Ah The Master has become the student.....eller ja...Terry Gilliam tog mycket inspiration av Jan Svankmajer i sina animerade sekvenser i Monty Python med paper cut out animation, något som Surviving Life påminner om med sin Paper Cut animation med en historia men med mycket Don Rosa moments i bakgrunden som är minst lika intressanta och underhållande som det som pågår i förgrunden (något Don Rosa oftast slängde in för läsarna i sina episka Kalle Anka serier). Filmens intro där Svankmajer talar till tittaren är fantastiskt, det visar verkligen att mannen är både super seriös över sina projekt men även kan skämta om sig själv då han bokstavligt talat härmar en figur från ett barnprogram och att filmen är animerad pga att en gofundme kampanj inte gick som planerat, vilket resulterade i " en usel ersättare för live actionfilm" Närbilder är dock inte stop motion och bilder på långt håll är stopmotion och det är i stop motion sekvenserna filmens wtf växer då det första vi ser är ett gigantiskt huvud blåsa upp en vattenmelon som vår huvudkaraktär senare går på. Att förklara varje skumscen är omöjligt men ett exempel är då Milans psykolog försöker våldta honom i form av en kyckling. Detta är inte första gången jag ser filmen, men det är första gången jag leker Surviving Life drick spelet, man tar en drink varje gång man ser antingen en höna eller en vattenmelon. Det går inte en enda minut utan en absurd bild, tillsammans med huvudkaraktären är det svårt att avgöra vad exakt som är dröm och vad som är verklighet, vad sker på riktigt och vad ser endast Eugene/Milan? Den jäkeln som sa " Every frame a painting" måste ha sett denna film för den blandar det bästa av tjeckisk cinema, fula färger i en fint färgschema som inte lyser upp utan visar smuts eller det blanka i den verklighet vi faktiskt lever i, varje scen är grå och tråkig i dess bästa form, jag har nämnt tidigare hur tjeckerna är proffs på att göra fula färger vackra, se Daisies som refferens till detta då hela öppningsscenen är filmat i brunt men är en av de bästa scenerna nånsin utseendes mässigt.På vissa håll är Surviving Life Svankmajers mästerverk men jag föredrar dock Little Otik och Alice över denna men detta är endå en film jag rekomenderar endast pga av hur konstig den är, ord kan inte beskriva, och det är inte bara för att vara konstig utan Svankmajer har såklart en baktanke i varje scen. Surviving Life får 4/5 Guldkameror och ett av de bättre inslagen av Tjeckisk cinema på länge, trots att den inte har mycket till handling.
 
Markus