0

Live Like a Cop Die like a Man

 
Från skaparen bakom Cannibal Holocaust och The Washing Machine kommer här en snutfilm  om 2 snutar och en motorcykel. Fred och Tony är hårda snutar i en specialtrupp av Roms polis. Deras första uppdrag i filmen? stoppa ett par rånare på motorcykel och jagar dem igenom Rom. En påkörd ledhund och många stunt tricks  senare norpas skurkarna (en dör  och Fred bryter nacken av den andre) och det är nu filmen börjar på riktigt, dessa 10 minuter var bara förspel. Direkt därefter åker de till deras huvudkontor där deras sexiga sekretrerare informerar att 3 brasilianare planerar att råna en juvelbutik...efter att de först snackat sex såklart, vi har en ung attraktiv kvinna som inte ens visat brösten än. De hindrar rånet dagen därpå och ger sig sen ut på jakt efter en ökänd maffiaboss som är inblandad vid namn Pasquini. Hastigt introducerad? Ja han bara poppar upp och det mesta av hans backstory är oviss men hans brott rabblas upp.
Ser ni vad jag menar med att det inte ser hotfullt ut?

Snart inkallas Fred och Tony till ett gisslan drama där The Dog har kidnappad en äldre kvinna....de ser så hotfulla ut när de sitter på samma motorcykel men hoppas snart in och öppnar eld med pistol å näve med den stackars gumman mitt i smeten (detta är även veckans första gisslan vi inte sett brösten på) och detta sidospår slutar åter igen med att Fred och Tony utsmartar gisslan...hållarna och skjuter dem döda. Men Bossen (spelad av James Bond skurken Adolfo Celi i Thunderball) ger dem i uppdrag att ge sig på Pasquini som varit spårlöst borta ur polisenssynvinkel i över 4 år men vars kriminella aktiviteter är närmare och närmare.
Dessa 2 delar sedan en kvinna....

Filmen om världens mest miljövänliga snutar har precis som de flesta andra poliziotteschi  filmer en bra början med en kvinna som dras efter en hoj i bara armen och åker facefirst in i en brandpost vilket resulterar i en hetsfull motorcykeljakt genom Rom som involverar en ledhunds tack och hej till jordlivet .... Italienare asså... Jag vet inte om det är avsikligt men att se Fred och Tony sitta på en hoj, till ljuvlig italiensk musik...och deras bromance... är det inte lite homoerotiskt? Är detta känslan Deodato ville förmedla? Visst de stöter på sekreteraren Norma men vad vet jag, de framstår som en duo som gärna har 3kant men avviker om inte den andre får vara med. De delar även hus...sover dock i seperata sängar men de skämtar roligt med varandra, delar kvinnor och det märks att skådisarna kom bra överens även bakom kameran. Manusförfattaren Fernando DiLeo som även skrev morgondagens kommande film tog inspiration av den populära tvserien Starksy and Hutch som var gigantisk under denna tidsperiod och skrev kanske veckans mest ljusaste film med 2 roliga och coola frontfigurer med mer snicksnack emellan dem än deras amerikanska counterparts. i En scen sätter de eld på många bilar och bränner inne 2 av Pasquinis mannar men tyvärr har de klippt bort sekvensen då en av Pasquinis tjallare får ögonen utpetade och sedan trampar hans mannar på dem i grafiak detalj vilket troligen betyder att det är den brittiska versionne som klippte bort denna sekvens. Live Like a Cop, Die Like a Man är kanske den bästa filmen i veckan hitils, mycket underhållande action, välskrivna karaktärer och även lite smårolig! En svag men brutal skurk som aldrig känns som det stora hotet tills i slutet men med mycket coola sidospår som håller action nivå på top är det lite synd att Deodato aldrig försökte sig på mer poliziotteschi  rullar detta var hans enda försök. Han lyckades dock verkligen. Live Like a Cop Die like a Man får svag 4/5 Guldkameror.
 
Markus