0

The League Of Gentlemen’s Apocalypse

The Leauge of Gentlemen är en brittisk komedi serie av 18 avsnitt bestående av 4 män som spelar en massa olika karaktärer och en julspecial men också en live show som gick mellan 1999-2002. Serien var väl okay tyckte jag, inget speciellt eller värst minnesvärt tillskillnad från andra brittiska serier som Mr. Bean eller Young ones, men vissa karaktärer var alltid roliga men det som stod ut var det mycket fina slutet, tänk dig LOST fast tvärtom. 2005 kom det ut en film baserad på tv serien men hur fan är den? Det fanns verkligen lite sammanhang mellan sketcherna i de 2 första säsongerna men hade ett flytande narrative i sista säsongen så vi får hoppas detta höll kvar till filmversionen.

 "You my friend are f-u-k-t, fucked!"

När de riktiga skaparna bakom serien bestämmer sig för att pensionera Royston Vasey där deras tv-serie utspelar sig tillsammans med dess fiktiva karaktärer vi fick följa i tv serien har Jeremy Dyson(en av serien skapare) spelad av Michael Sheen lite svårt att släppa greppet om sina älskade karaktärer. I den finktionella staden blåser det upp till en mycket stor storm. I kyrkan träffas några av karaktärerna för att diskutera vad stormen orsakat och händelserna visar sig vara profitera om världens slut. I kyrkan finns en hemlig dörr som leder till ett tomt rum. 3 nya karaktärer, en homosexuell tysk som hålls gisslan av en galen slaktare som förgiftade hela staden i säsong 2 av serien och en lokal taxi chaffis. När de kommer ut ur rummet ser kyrkan helt annorlunda ut än då de gick in och det gör staden också. Det är samma stad men inga utav invånarna är närvarande, förutom Papa Lazarou, en galning i blackface som visar ett tv-program där de 3 männen medverkar. Han berättar att de befinner sig i verkligheten och är skapelser utav 4 män. I verkligheten träffar de också paret Tattsyrup, en av mina favoriter i tv-programet då de är besatta utav att hålla allting lokalt och går så lång till att mörda folk som vandrar in i deras affär. De 3 männen får i uppdrag att åka till London för att döda sina skapare innan de avslutar programmet och alla i staden slutar att existera.

” We are your characters and we’re coming to your world”

Precis som i showen utspelar sig många sketcher om olika karaktärer ur serien så som arbetsförmedlaren som gifte sig med en av sina trögare studenter, den homosexuella tysken och redneck paret besatt av att vara så lokala som möjligt. Serien var ingen höjare men är mycket populär i England. Jag gillade den rätt okay men var inget super fan av den i jämförelse med andra som The Thick of It. Filmen är i samma anda och har likaså sitt original material är den hit and miss Det är roligt att se de riktiga skådisarna prata med de figurer de själva spelar och tänkt upp, lite Twilight Zone aktigt och underhållande utav bara den. Valet av huvudkaraktärer är ett underligt val då de endast hade små roller i några avsnitt (förutom slaktaren som var en av huvudkaraktärerna i säsong 2). Filmen är inte gapskrattar rolig men handlingen är intressant, komplicerad och skruvad. Gillar du brittisk komedi och även underliga filmer är denna perfekt. The League Of Gentlemen’s Apocalypse får 4.5/5 Guldkameror. Ju längre filmen pågår destå bättre blir den, du vill absolut inte missa det fantastiska slutet. The Leauge of Gentlemen gör verkligen fanatstiska slut på sina productioner.

 Markus